Speeltuin Kruiskamp is, met haar 93 jaar, een van de oudste speeltuinen van Amersfoort. In aanloop naar ons 100-jarig bestaan is oud-bestuurslid Matthijs Stemmer de archieven ingedoken. Er is inmiddels een schat aan documenten, foto's en verhalen beschikbaar. Deze gaan we in de komende periode hier op de website plaatsen.
Hoe mooi is het als we hier met elkaar een jubileumboekje van zouden kunnen maken? Geniet je ook zo van deze oude documenten en die oud-Hollandse volzinnen en sierlijke handschriften? Lijkt het je leuk om ons te helpen om de geschiedenis van deze bijzondere plek weer zichtbaar te maken? Maak het kenbaar! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel I: Oprichting van Speeltuinvereniging Kruiskampkwartier (1930)

In deze eerste bijdrage zijn er historische documenten in te zien die gaan over de oprichting van de speeltuin in 1930. Hieruit is op te maken dat de speeltuin een initiatief is van buurtbewoners. Op 5 mei 1930 hebben zij hun handtekeningen ingeleverd bij de gemeente met het verzoek om een speelterrein voor de kinderen “daar deze hun jeugdspelen nu op de Openbare weg moeten uitvoeren”.
De gemeente heeft daarna onderzoek laten doen naar de mogelijkheid en de wenselijkheid van een speelterrein aan de v. Assenraadstraat. Een van de eisen was de oprichting van een vereniging tot beheer. Op donderdag 16 oktober 1930 is de oprichting van Speeltuinvereniging Kruiskampkwartier een feit. Daags na de oprichting heeft het bestuur gevraagd om de definitieve toewijzing van het speelterrein.

Hieronder een aantal scans van de officiële documenten van de totstandkoming van de speeltuin:

Deel II: Een clubgebouw en het begin van de oorlog

Deel II volgt binnenkort