Speeltuinvereniging Kruiskampkwartier | Pullstraat 3 | 3814 VA | Amersfoort | Telefoon: 033 4753720

Nieuws!
Koken voor de buurt

Artikel in het AD / ACUit het AD / AC van 4 juli:

Meiden maken buffet van groenten uit eigen tuin

"Wat is er leuker dan koken met groenten die je in je eigen tuintje hebt verbouwd. Meiden met verschillende culturele achtergronden uit de wijk Kruiskamp gingen daar gisteren mee aan de slag. Als het aan de deelnemers ligt, was dit beslist niet de laatste keer."

De meiden van Kruiskamp laten vol trots hun eigen moestuin zien. De tuin in een L-vorm ligt aan de  achterkant van het buurtgebouw van de Speeltuinvereniging Kruiskampkwartier aan de Pullstraat. Het is maar een klein stukje groen tussen de huizen. In de tuin groeien verschillende soorten groente en fruit. Ze staan netjes naast elkaar met een hek er omheen. Er staan cherrytomaatjes en peultjes, maar ook rode bieten en courgettes. Alles is biologisch geteeld.
Maria Rozemond is vrijwilliger bij de buurttuin. Zij begeleidt de meiden, samen met Jolanda Koelewijn van stichting WelZin. ,,Het gaat niet alleen maar om het koken,’’ legt Rozemond uit.

Talenten
,,Het belangrijkste is dat de meiden samen iets organiseren. Ze leren koken en bepalen van de juiste hoeveelheden, maar ze leren ook om samen te werken. Zo ontdek je je talenten en tegelijkertijd groeit je zelfvertrouwen. De meiden, vrijwilligers  en de moeders uit deze wijk ontmoeten elkaar hier en kunnen zo de samenhang in de buurt versterken.”
In de keuken van het speeltuingebouw is het ondertussen een enorme drukte. Er wordt met potten en pannen gesleept en de laatste dingen worden klaargezet om het eten zo meteen aan de gasten uit de buurt te kunnen serveren.
De meiden koken thuis ook. Ze maken vooral Marokkaanse en Turkse gerechten zoals couscous en köfte. De reacties zijn dan ook erg positief. Enkele ouders zijn gekomen om de gerechten van hun kinderen uit te proberen. De moeder van Karima Hasana vindt het een prachtig initiatief. ,,Het is heel leuk om de meiden zo bezig te zien. Ze leren zo samen te werken. Ik vind dit fijn, anders hangen ze maar wat op straat rond.”

De gerechten staan netjes uitgestald op de lange buffettafels. Er is voor elk wat wils, van salades en pasta tot spinazierollen met zalm. Er vormt zich al snel een rij voor de gerechten, want op is op. Assia Moussaten is de initiatiefneemster van dit etentje. ,,We komen met onze groep vriendinnen vaak in de groentetuin om er te werken. Het leek ons leuk om de producten te gebruiken. Ik experimenteer graag met eten en smaken. We spelen zelfs met het idee om een soort restaurant te beginnen. Ik heb de plannen al op papier gezet. We krijgen nu al hele leuke reacties.” Of en wanneer het meidenrestaurant in Liendert begint, staat nog niet vast.